Regeringen föreslår nya regler om avdrag för tidigare års underskott

Finansdepartementet publicerade den 22 januari 2024 en promemoria med förslag till förbättrade och förenklade regler om avdrag för tidigare års underskott. Förslaget innehåller förändringar i framför allt beloppsspärren och den så kallade flockregeln i 40 kap. 12 § Inkomstskattelagen (1999:1229) (”IL”). Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Huvudregeln är att tidigare års underskott, med vissa begränsningar, kan dras av mot ett skattemässigt överskott ett senare beskattningsår. I syfte att minimera risken för handel med underskottsföretag begränsas avdragsrätten för tidigare års underskott genom beloppsspärren och koncernbidragsspärren.

I promemorian behandlas endast beloppsspärren, som förenklat innebär att delar av tidigare års underskott faller bort vid ägarförändringar i underskottsföretag. I promemorian föreslås fem huvudsakliga förändringar av regelverket:

  • Förslaget innehåller en förändring i hur beloppsspärren beräknas. Enligt nuvarande regler faller den del av tidigare års underskott som överstiger 200 procent av utgiften för att förvärva det bestämmande inflytandet över underskottföretaget bort vid en ägarförändring. I promemorian föreslås en höjning från 200 procent till 300 procent av utgiften.
  • En annan nyhet som föreslås är ett undantag från beloppsspärren vid vissa förvärv inom en oäkta koncern. Om exempelvis en fysisk person som förvärvar bestämmande inflytande över ett underskottsföretag sedan tidigare hade ett sådant inflytande genom ett indirekt ägande, ska beloppsspärren inte tillämpas. Ändringen syftar till att tydliggöra att inrullade underskott inte ska begränsas när det i praktiken inte har skett någon förändring av det bestämmande inflytandet.
  • Vidare föreslås förändringar av den så kallade flockregeln i 40 kap. 12 § IL, som tillämpas vid succesiva förvärv av en grupp av fysiska personer. Något förenklat kan bestämmelsen, i sin nuvarande utformning, beskrivas som att beloppsspärren inträder när en grupp fysiska personer under en femårsperiod var för sig förvärvar minst fem procent och tillsammans mer än 50 procent av rösterna i ett underskottsföretag.

 

  • Regeringen föreslår nu en minskning av tidsspannet från fem till tre år. Det förtydligas även att underskottsföretaget måste ha uppfyllt kriterierna för att vara ett underskottsföretag vid förvärvstidpunkten för alla förvärv för att flockregeln ska bli tillämplig. Vidare föreslås att gränsen för den individuella ägarandelen höjs till 20 procent.
  • Det föreslås även ändring av kraven för att indirekta förvärv ska räknas med i flockregeln. Enligt nuvarande regler ska ett indirekt förvärv räknas med om en person äger andelar i det förvärvande företaget motsvarande fem procent av rösterna. Nu föreslås i stället att en sammanläggning av förvärv endast görs om personen eller personerna i fråga äger mer än 50 procent av rösterna i det förvärvande företaget.
  • Dessutom föreslås en utvidgning av bestämmelsen så att den även gäller förvärv av företag som har direkt eller indirekt kontroll över ett underskottsföretag. Detta är tänkt att göra regelns tillämplighet mer lik den som gäller för de övriga beloppsspärrsreglerna.

 

  • Vid tillämpning av beloppsspärren beräknas en utgift för att förvärva det bestämmande inflytandet i underskottsföretaget. Utgiften ska i vissa fall reduceras med kapitaltillskott, detta gäller dock inte för kapitaltillskott som har använts för att få en tillgång av verkligt och särskilt värde. Enligt bestämmelsens nuvarande utformning tillämpas detta undantag endast när kapitaltillskottet lämnas direkt till underskottsföretaget, men nu föreslås en utvidgning så att även sådana kapitaltillskott som lämnas till andra företag i underskottsföretagets koncern undantas.

Förslaget innebär att i huvudsak färre situationer träffas av beloppsspärren men syftar även till att förenkla tillämpningen av reglerna, vilket är välkommet. Det skickas nu på remiss.

Varmt välkommen att höra av dig till oss på Skeppsbron Skatt så berättar vi hur regeringens förslag kan påverka just din situation.