Skatteverket utmanar synen om moms på transaktioner mellan delägare och HB/KB

Skatterättsnämnden har i ett nyligen avgjort ärende prövat momshanteringen för utåtriktad konsultverksamhet i kommanditbolag där tjänster gentemot kommanditbolagets kunder utförs av de delägande aktiebolagen. Nämnden fastställde att aktiebolagen i denna situation ska fakturera sitt kommanditbolag för utförda tjänster med moms och där kommanditbolaget i sin tur fakturerar kunden som aktiebolaget utfört tjänsten åt. Härigenom får de delägande aktiebolagen en momspliktig verksamhet med full avdragsrätt för den ingående moms som belöper på kostnaderna i verksamheten. Skatterättsnämndens bedömning överensstämmer med den förhärskande uppfattningen om rättsläget.  

Skatteverkets inställning hos Skatterättsnämnden var att de delägande aktiebolagen inte ska anses bedriva momspliktig verksamhet och att moms därför inte ska påföras deras fakturor. Skälet för Skatteverkets inställning är sammanfattningsvis att aktiebolagen endast får anses agera som bolagsmän i sitt kommanditbolag och att deras ersättning är beroende av resultatet i kommanditbolaget. Skatterättsnämnden godtog inte denna syn utan uttalade att aktiebolagen självständigt har utfört tjänster mot ersättning till kommanditbolagen. Nämnden motiverade detta bl.a. med att konstatera att respektive bolagsman själv ansvarade för lämnad rådgivning till kund, att rådgivningen utfördes på löpande räkning baserad på bolagsmannens individuellt fastställda timtaxa samt att denne får betalt av kommanditbolaget först om och när kunden har betalat kommanditbolaget.

 

Vår kommentar:

För det fall Högsta förvaltningsdomstolen skulle gå på Skatteverkets linje är det många befintliga strukturer med konsultverksamhet i kommanditbolag som skulle behöva ändras för att undvika merkostnader i form av icke avdragsgill ingående moms. En sådan syn kan å andra sidan innebära en motsatt fördel för verksamheter som är undantagna från moms, där utrymmet för att utföra tjänster från delägare till kommanditbolaget utan någon belastning av moms kan komma att öka. Vi inväntar nu Högsta förvaltningsdomstolens prövning.