Budgetpropositionen 2024

I veckan presenterade regeringen budgetpropositionen för år 2024. Regeringens fokus är att bekämpa inflationen och stötta hushållen och välfärden. De viktigaste förslagen som avser inkomstskatt, socialavgifter och mervärdesskatt är:

 

  • Förenklad beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster
  • Tilläggsskatt för företag i stora koncerner
  • Omsättningsgränsen för undantag från moms höjs
  • Undantag från skatteplikt (moms) ska gälla i andra EU-länder
  • Ändrade mervärdesskatteregler för vissa tjänster och konstverk
  • Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension
  • Pausad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt
  • Utvidgad tidsgräns för expertskatt
  • Höjd jämförelseränta vid ränteförmån
  • Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15–18-åringar
  • Teknisk översyn av vissa nedsättningar av socialavgifter

Nedan följer en kort beskrivning av respektive förslag.

 

Inkomstskatt

 

Förenklad beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster

 

Marköverföringar enligt fastighetsbildningslagen
Överföring av mark eller andel i samfällighet genom fastighetsreglering samt uppdelning i lotter genom klyvning ses som avyttring om överföringen eller uppdelningen helt eller delvis sker mot kontant ersättning.

Om den kontanta ersättningen uppgår till högst 5 000 kr ska kapitalvinsten inte tas upp. Fribeloppet om 5 000 kr, vilket inte har ändrats sedan 1970-talet, föreslås nu höjas till 42 000 kr.

Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Allframtidsupplåtelser
Med allframtidsupplåtelse avses att förfoganderätten till en fastighet inskränks på obegränsad tid eller att nyttjanderätt till eller servitut i en fastighet upplåts på obegränsad tid. Engångsersättning vid allframtidsupplåtelser har varit föremål för kapitalvinstbeskattning sedan 1960-talet. Från ersättningen får avdrag göras för ett omkostnadsbelopp vilket kan beräknas genom en schablon.

Nu föreslås det schablonmässigt bestämda omkostnadsbeloppet höjas från 5 000 kr till 12 000 kr.

Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Samfälligheter
Överskott i en delägarbeskattad samfällighet beskattas hos delägarna. För privatbostadsfastigheter och fastigheter som innehas av privatbostadsföretag gäller det endast om överskottet är avkastning av kapital.

I syfte att underlätta beskattningen av delägare i samfälligheter finns det regler som undantar småbelopp från beskattningen. Beloppsgränsen uppgår för närvarande till 600 kr men föreslås höjas till 1 500 kr.

Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Tilläggsskatt för företag i stora koncerner

Den 14 december 2022 antog Europeiska rådet direktivet om säkerställande av en global minimiskattenivå för multinationella koncerner och storskaliga nationella koncerner i unionen. Syftet med direktivet är att uppnå en effektiv minimibeskattning av enheter som ingår i stora nationella eller multinationella koncerner. Regeringen föreslår nu att införa direktivet i svensk rätt genom en särskild lag om tilläggsskatt.

Lagen gäller för nationella och multinationella koncerner med en årlig intäkt motsvarande minst 750 miljoner euro. Tilläggsskatt tas ut om den effektiva skattesatsen i en viss stat understiger 15 procent. Ett av syftena med bestämmelserna är att förhindra vinstförflyttningar till jurisdiktioner med låg eller ingen beskattning.

Lagen om tilläggsskatt föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Mervärdesskatt

 

Omsättningsgränsen för undantag från moms höjs

Beskattningsbara personer med en årsomsättning som beräknas bli högst 80 000 kr kan välja att vara undantagna från skatteplikt för moms. Undantaget gäller den beskattningsbara personens försäljning av varor och tjänster där Sverige är beskattningsland. Regeringen föreslår att omsättningsgränsen för undantag från skatteplikt för moms höjs från 80 000 kr till 120 000 kr.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Undantag från skatteplikt ska gälla i andra EU-länder

Regeringen föreslår att omsättningsgränsen för undantag från skatteplikt för moms ska kunna tillämpas av beskattningsbara personer som är etablerade i andra EU-länder. Den nuvarande ordningen tillåter enbart beskattningsbara personer som är etablerade i Sverige att omfattas av undantaget från skatteplikt. Ändringen följer av ett EU-direktiv och motsvarande lagändringar ska vara genomförda samtliga EU-länder senast 1 januari 2025. Även beskattningsbara personer som är etablerade i Sverige kommer därmed att få möjlighet att tillämpa omsättningsgränsen i andra EU-länder. De nya reglerna innebär att beskattningsbara personer ska kunna ansöka om undantaget i sina etableringsländer och därefter tillämpa undantaget från skatteplikt för moms även i andra EU-länder.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Ändrade mervärdesskatteregler för vissa tjänster och konstverk

 

Vissa virtuella evenemang och aktiviteter ska beskattas i Sverige

Efter ändringar i mervärdesskattedirektivet är samtliga medlemsstater i EU skyldiga att implementera vissa regler avseende beskattningsland. Regeringen föreslår därför att tjänster som avser virtuella evenemang och aktiviteter som är kulturella, konstnärliga, idrottsliga, vetenskapliga, pedagogiska, av underhållningskaraktär eller liknande, ska beskattas i Sverige om köparen är en icke beskattningsbar person som är bosatt eller stadigvarande vistas i landet, alternativt om köparen är en beskattningsbar person som har sätet för sin ekonomiska verksamhet här.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Den reducerade skattesatsen för konstverk utvidgas och kan inte förenas med vinstmarginalbeskattning

Regeringen föreslår att den reducerade skattesatsen om 12 procent för vissa konstverk ska utvidgas. Enligt den nuvarande ordningen kan den reducerade skattesatsen tillämpas för en upphovsmans eller dennes dödsbos försäljning av konstverk samt för import av konstverk, samlarföremål och antikviteter. Efter ändringar i mervärdesskattedirektivet anses det inte längre förenligt med EU-rätten att tillämpa olika skattesatser för samma vara beroende av vem som säljer konstverket, varför den reducerade skattesatsen föreslås utvidgas till att gälla all försäljning av konstverk.

Enligt direktivet kan inte reglerna om vinstmarginalbeskattning tillämpas samtidigt som den reducerade skattesatsen, varför regeringen föreslår att beskattningsbara återförsäljares möjlighet att tillämpa vinstmarginalbeskattning när konstverk köpts in till reducerad skattesats eller vid import av konstverk, samlarföremål och antikviteter, ska tas bort.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

 

Individbeskattning och socialavgifter

 

Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension

Som del i budgeten ingår att förstärka det ordinarie jobbskatteavdraget, samt förstärka det förhöjda grundavdraget. Ändringarna kommer i synnerhet gynna yrkesverksamma äldre personer, eftersom både jobbskatteavdraget och det förhöjda grundavdraget appliceras på personer över 66 år som fortsätter att arbeta.

Lagförslaget behandlas för närvarande av Lagrådet men regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett lagförslag under hösten 2023, med ambition att förslaget ska träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Pausad uppräkning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt 2024

Som huvudregel höjs skiktgränsen för statlig skatt automatiskt, utifrån den årliga inflationstakten. Regeringen väljer nu att föreslå en paus i uppräkningen, med innebörd att skiktgränsen år 2024 ska kvarstå vid 2023 års skiktgräns (598 500 kr).

Förslaget motiveras med att kunna motverka inflationen, samt av fördelningspolitiska skäl.

 

Utvidgad tidsgräns för expertskatt – från fem till sju år

De nuvarande expertskattereglerna möjliggör för utländska nyckelpersoner att undanta 25 procent av sin tjänsteinkomst från svensk beskattning. Samma andel arbetsgivaravgifter undantas. Reglerna har införts för att attrahera högkvalificerad expertis från utlandet. Från 1 januari 2021 höjdes tidsgränsen från tre till fem år.

Nu föreslår regeringen att förlänga tidsgränsen ytterligare – från fem till sju år. Avsikten är att reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2024, men att de ska tillämpas även på vistelser i Sverige som påbörjas efter den 31 mars 2023.

 

Höjd jämförelseränta vid ränteförmån

Med nuvarande regler bestäms storleken på en ränteförmån utifrån en jämförelse med den räntenivå en arbetstagare fått, i förhållande till statslåneräntan ökad med en procentenhet.

Regeringen föreslår nu, mot bakgrund av den ökade diskrepansen mellan gällande marknadsräntor och statslåneräntan, att jämförelseräntan ska utgöras av statslåneräntan ökad med en och en halv procent.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15–18-åringar

Regeringen föreslår i budgeten att ta bort de sänkta arbetsgivaravgifterna som gäller vid anställning av arbetstagare mellan 15 och 18 år. För närvarande behöver arbetsgivare till omfattade personer endast erlägga ålderspensionsavgiften om 10,21 procent. Efter ändringarna kommer arbetsgivaravgifter på ersättning till arbetstagare mellan 15 och 18 år uppgå till 31,42 procent. Enligt förslaget ska ändringarna träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Teknisk översyn av vissa nedsättningar av socialavgifter

Med nuvarande regler finns möjlighet för arbetsgivare till personer som jobbar med forskning och utveckling (FoU) att dra av 10 procent av avgiftsunderlaget för omfattande personer. För enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag finns möjlighet att dra av 7,5 procent av avgiftsunderlaget vid beräkning av egenavgifter.

Regeringen föreslår nu, beaktat att den allmänna löneavgiften höjts i förhållande till egen- och arbetsgivaravgifterna, att avdragen ska göras från den totala summan arbetsgivaravgifter/egenavgifter och allmänna löneavgiften.

 

Övrigt

Budgetpropositionen innehåller även förslag om ändrad beskattning av inlösenaktier som föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Vi återkommer med en fördjupad artikel kring detta.

Avslutningsvis vill vi nämna att regeringen i budgetpropositionen även aviserar att reglerna om underskott vid ägarförändringar inom bolagsbeskattningen behöver förenklas. Vidare avser regeringen att återkomma med förslag om förändringar av reglerna om det skatterättsliga företrädaransvaret.

Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig eller ditt företag.

Pernilla van der Capellen
Partner, Global Mobility Services, Private Client Services
Thomas Borg
Partner, Indirekt skatt