Risk för skattesmäll vid distansarbete i portugal!

Texten är hämtad från en artikel som publicerades i Dagens Industri lördagen den 16 juli 2022.

Text: Linnea Bolter


Portugal är svenskarnas toppval för distansarbete utomlands. Men sedan regeringen strimlade skatteavtalet i januari har landet blivit något av ett skattemässigt minfält. Både svenska bolag och anställda riskerar nu att bli dubbelbeskattade, varnar skatteexperten.

Den ”workationtrend” som tagit fart under pandemin har fått ny skjuts av sommarens ökande resande, enligt nätverket Svenska nomader som följer utvecklingen. Allt fler tar chansen att förlänga utlandsvistelsen med några veckors eller månaders distansjobb.

”Många är sugna på att testa distanslivet i ett annat land, det är tydligt. Samtidigt är frågan en vattendelare bland arbetsgivare. De som inte har satt någon distanspolicy än är ofta skeptiska till att anställda tar med sig jobbet utomlands”, kommenterar nätverkets grundare Emelie Fågelstedt.

Svenskarnas toppval, Portugal, storsatsar på en väl utbyggd infrastruktur för distansarbetare och entreprenörer. Mest populärt är Lissabon. Även Madeira, som lockar med en egen by för digitala nomader, står högt i kurs.

”Levnadskostnaderna är lägre än i Spanien. Det finns också en mängd flexibla kontor, där man kan checka in och arbeta dag- eller veckovis”, fortsätter hon. /Svenska nomaders grundare Emelie Fågelstedt.

 

Skattemässigt har dock landet blivit något av ett minfält sedan den 1 januari då Sveriges och Portugals gemensamma skatteavtal strimlades.

Till följd av det skrotade avtalet har en rad risker på skattefronten tornat upp sig, konstaterar Pernilla van der Capellen, skattejurist på Skeppsbron Skatt.

”Det finns en stor osäkerhet som drabbar alla kategorier av personer och företag som verkar i både Sverige och Portugal. Även större företag med egna skatteavdelningar och processer för att hantera skattefrågor korrekt ser risker med läget”, säger hon till Di.

Inom EU är det enbart i Portugal och Grekland som svenska bolag riskerar att bli dubbelt beskattade, i och med avsaknaden av skatteavtal. Den som väljer att arbeta på distans i något av länderna kan träffas av inkomstskatt i både Sverige och Portugal eller Grekland.

”Ett skatteavtal mellan två länder är överordnad ländernas interna lagstiftning. Utan avtal är det den nationella lagstiftningen man går på, vilket kan leda till dubbelbeskattning och ökade kostnader”, säger Pernilla van der Capellen vidare.

En knivig fråga för bolag att reda ut är om det uppstår ett så kallat fast driftställe i landet, vilket innebär att företaget i så fall ska registreras för bolagsskatt. På motsvarande sätt kan anställda också bli skyldiga att betala inkomstskatt i två länder.

”I Grekland har man tidigare kunnat jobba ganska många dagar utan att bli skattskyldig. Det gäller inte längre. Grekland har inga undantag över huvud taget i sin interna lagstiftning. I Portugal är man inte riktigt lika rigid.”

Vad blir effekterna av detta?

”Det kommer att uppstå situationer av dubbelbeskattning som inte alltid kan lösas. Skulle Portugal ändra sin lagstiftning i skärpande riktning, tror jag att handelsrelationerna försämras. Då kommer företag att dra öronen åt sig.” / Pernilla van der Capellen är skattejurist på Skeppsbron Skatt.

Har ni frågor kring hur du eller din verksamhet påverkas av ett avtalslöst förhållande mellan Sverige och Portugal?
Kontakta oss!

Pernilla van der Capellen
Partner, Global Mobility Services